Poznáte rozdiel medzi vrchne a spodne kvasenými pivami?
Rozdiel medzi vrchne a spodne kvasenými pivami je prakticky v každom možnom ohľade. Úplne zásadná je teplota kvasenia. Zatiaľ čo spodne kvasené pivá zrejú pri teplotách medzi 10 a 12 stupňov, vrchne kvasené pivá môžu zrieť pri teplote až 20 stupňov a niekedy dokonca aj vyššie.
Rozdiel je tiež v použitých kvasinkách, spodne kvasené pivá sú vyrábané prevažne zo stredoeurópskych surovín, vrchne kvasené zo surovín
anglických či rovno zámorských.
Tiež dĺžka zrenia je veľmi rozdielna, spodne kvasené pivá zrejú v otvorenej kadi pokojne viac ako mesiac, preto sa u nich ustálil svetovo používaný termín „ležiak“.
Vrchne kvasené pivá
Výroba vrchne kvaseného piva je oveľa kratšia, aj preto sa tieto „špeciály“ tešia veľkej obľube u pivovarníkov predovšetkým malých pivovarov, pretože rýchla výroba znamená vyšší výstav.
Pri zrení spodne kvasených ležiakov sa pena z povrchu odoberá, aby sa do piva neprepadla, u vrchne kvasených sa aj vďaka vyššej teplote vytvára na povrchu krusta a toto zrenie tak v mnohom pripomína zrenie pekárske pri výrobe kvásku.
Spodne kvasené pivá
Spodne kvasené pivá sú napospol pripravované konzervatívnymi ingredienciami, zatiaľ čo u vrchne kvasených sa oveľa viac experimentuje, či už máva slad inú obilnú zložku než typicky jačmennú alebo rôznymi experimentálnymi koreniami.
Zatiaľ čo spodne kvasené pivá sú k dispozícii v každom obchode aj krčmičke, vrchne kvasené pivá kúpite skôr v lepších reštauráciách či v špecializovaných predajniach, ako darčeky pre pivárov v najrôznejších variantoch IPA, EPA, APA.