Pivná pena
Hustá a krémovitá pena, ktorá má tak akurát bublín, povzbudzuje chuť a láka nás sa napiť. Pena je to, čo odlišuje pivo od iných nápojov, napríklad v Mníchove sa jej pri pšeničnom pive hovorí koruna. Ale naopak sa nájdu aj výrobné štýly, do ktorých pena nepatrí, a to napríklad anglický pale.
Pivná pena však nemá iba estetický význam, v prípade ležiaka, kedy pri výrobe používame rôzne aromatické odrody chmeľu, pena zaisťuje zachovanie vône.
Na penu piva má negatívny vplyv vyšší obsah alkoholu, preto u silnejších pív s viac ako 10% alkoholu nehľadajme výraznú a hustú penu. Pokiaľ však sládok použije ovos, ako u belgického Tripel Karmeliet, bude pena kvôli látkam podporujúcim penivosť väčšia.
Penu môže ovplyvniť, ako výrobný proces piva, tak aj spôsob jeho podávania. A preto je dôležité vybrať správne pivné sklo. Ak použijeme vysoké a úzke poháre, penivosť podporujeme. Oproti tomu nízke a široké poháre ju do určitej miery potláčajú. A také nedostatočne vymyté sklo môže zaviniť padajúcu penu.
Predstava o ideálnej pene piva sa môže líšiť podľa regiónu a tamojšej pivnej kultúry. V prípade strednej Európy je vyžadovaná vysoká a tiež hustá pena. S neobvykle vysokou penou sa môžeme stretnúť v Belgicku, kde miestne značky podporujú jej výšku aj stabilitu tvarom pohára.
Ako správne servírovať pivo
· Pivo servírujeme aspoň deň odpočinuté vo fľaši alebo sude, nie hneď po transporte.
· Nesmú byť odstáté, ale čerstvo načapované z pivného suda alebo naliate z fľaše.
· Vychladené na správnu teplotu, ktorá závisí druhu piva.
· Pivo nalievame do správne zvoleného pohára, ktorý je perfektne čistý a nie je namrazený.