Druhy pív
Pivo je možné rozdeliť podľa rôznych kritérií. Medzi najznámejšie kritériá patrí delenie podľa stupňovitosti piva, obsahu alkoholu, spôsobu kvasenia, farby a extraktov pôvodnej mladiny pred skvasením. Základnými skupinami sú skupina svetlé, polotmavé, tmavé a rezané pivá. Ďalej sa dá pivo deliť na pivo výčapné, ležiaky, špeciálne, portery, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, ovocná a ľahká.
Stupňovitosť piva
Podľa stupňovitosti sa pivá delia na:
piva výčapné 8 ° -10,99 °,
ležiaky v rozmedzí 11°–12,99° a
špeciálna - nad 12,99 °
Spôsob kvasenia piva
Ďalej môžeme pivo rozdeliť podľa spôsobu kvasenia na:
vrchne kvasené pivá,
spodne kvasené pivá a
spontánne kvasené pivá
Farba piva
Aj takáto farba piva prechádza módnymi výkyvmi. Ako kľúčový zlom v tomto smere u nás v Česku, môžeme považovať objav českého ležiaka plzenského typu. Výrazná zlatá farba umocnená filtráciou rýchlo vystriedala kalné tmavé a polotmavé pivá. Dôležité pre dobré posúdenie farby filtrovaného piva je však ako precízne umyté sklo, tak aj správne vybrané sklo.
Chuť piva
Každý človek má iné chute a každému chutí iné pivo. Za slovom „chutné pivo“ sa skrýva viac než len hodnotenie nápoja ako takého, ale aj celkový dojem a to ako veľmi naše očakávania naplnil a zodpovedal atmosfére spolu s okamihom a náladou, v akej práve sme. Preto naše hodnotenie nemusí vždy zodpovedať kvalite piva.
Druhy piva v e-shope.
Rozdelenie podľa druhov piva v domácej pivotéke.
Ako správne servírovať pivo
· Pivo servírujeme aspoň deň odpočinuté vo fľaši alebo sude, nie hneď po transporte.
· Nesmú byť odstáté, ale čerstvo načapované z pivného suda alebo naliate z fľaše.
· Vychladené na správnu teplotu, ktorá závisí druhu piva.
· Pivo nalievame do správne zvoleného pohára, ktorý je perfektne čistý, mokrý, ideálne studený a nie je namrazený.