Chuť piva
Každý človek má iné chute a každému chutí iné pivo. Za slovom „chutné pivo“ sa skrýva viac než len hodnotenie nápoja ako takého, ale aj celkový dojem a to ako veľmi naše očakávania naplnil a zodpovedal atmosfére spolu s okamihom a náladou, v akej práve sme. Preto naše hodnotenie nemusí vždy zodpovedať kvalite piva.
Na otázku prečo nám pivo chutí alebo nie nejde tak úplne odpovedať. Táto otázka má totiž množstvo aspektov. Jedným z nich je aj naše očakávania a voľba konkrétneho štýlu alebo značky piva. Chuť piva hodnotíme v jednotlivých časových úsekoch, keď postupne tento nápoj pôsobí na naše
chuťové bunky na jazyku. Usporiadanie týchto buniek určuje to, že najprv vnímame príchute pochádzajúce zo sladu a až potom horkosť, či už zo sladu, alebo z chmeľu.
Keďže je súčasťou chuti piva aj jeho šmrnc, do hodnotenia chute vstupuje aj hmat. Kysličník uhličitý a jeho množstvo tiež ovplyvňuje chuť, dokáže totiž zakryť jemnú horkosť. Vnímame aj jemnosť piva, ktorú rozlišujeme na vysokú, strednú a nízku. Plnosťou piva odlišujeme prémiový ležiak od výčapného piva.
Uvádza sa päť rôznych chutí v rôznych intenzitách – sladká, horká, kyslá a výnimočne aj umami a slaná. Ostrosť a prípadnú pálivosť nemôžeme charakterizovať ako samostatnú chuť, je to skôr príznak podráždenia určitou látkou vo vysokej koncentrácii, napríklad kapsaicínom.
Ako správne servírovať pivo
- Pivo servírujeme aspoň deň odpočinuté vo fľaši alebo sude, nie hneď po transporte.
- Nesmú byť odstáté, ale čerstvo načapované z pivného suda alebo naliate z fľaše.
- Vychladené na správnu teplotu, ktorá závisí druhu piva.
- Pivo nalievame do správne zvoleného pohára, ktorý je perfektne čistý a nie je namrazený.