Časté chyby pri používaní výčapných zariadení
Vážení priatelia a milovníci dobrého a poctivého piva! Blíži sa jar az nášho pohľadu tým pádom aj pivná sezóna, doba vonkajších posedení pri grile či ohňa s priateľmi, pod pergolou alebo len tak pod holým nebom, kde vo väčšine prípadov nechýba alebo lepšie povedané nesmie chýbať čapované pivo. Mnohí z vás vlastníte výčapné zariadenie, ak chcete domáce výčapy, iní si ich zapožičiavate v pivotékach. A keďže aj my, DOMÁCA PIVOTÉKA.cz, službu prenájmu výčapných zariadení prevádzkujeme a máme skúsenosti z praxe, rozhodli sme sa, že v tomto článku poukážeme na niekoľko zásadných chýb, ktoré sa v súvislosti s používaním výčapov dejú, stávajú.
Výčapné zariadenie - časté chyby pri používaní
Tu cítime potrebu dodať, že prenosné výčapy, či už jedno alebo dvojkohútové, ktoré vám zákazníkom požičiavame u nás v DOMÁCEJ PIVOTÉKE.sk, sú pre vás vždy perfektne nachystané, v prvom rade precízne sanitačne vyčistené po predchádzajúcom použití, ďalej potom nastavené a nachystané pre okamžité použitie, tak aby ste si ich mohli jednoducho a komfortne užiť pre akúkoľvek príležitosť. Vždy sa vás ešte pri odovzdaní pýtame, či s používaním výčapov máte skúsenosti alebo či vás máme o fungovaní a použití ešte poučiť.
1. Výčapné zariadenie musí byť pripojené k zdroju el. energie
Asi si poviete, že je to predsa samozrejmosť, ale verte, že sa stretávame aj s prípadmi, keď nám ľudia volajú, že to nefunguje a pritom tak nejako "zabudli" strčiť koncovku do elektriky :-)
2. Výčapné zariadenie je potrebné spojiť so sudom, skrátka a dobre - naraziť!
Prepojenie chladiaka so sudom je úplne zásadné, bez neho to tiež nefunguje. Proces narazenia je pre skúsených harcovníkov banalitou, ale pre nováčikov to je mnohokrát problém. Od výčapu vedú 2 hadice (vzduchová a pivná) a tie ústia do narážacej hlavy. Tá je spojivom medzi sudom a výčapným zariadením. Väčšina z vás nemá problém úkon správneho narazenia zvládnuť, ale laici či netrpezlivci to dokážu jednoducho urobiť zle.
U narážacích hláv typu žehlička (plochý) a kombi treba doraziť hlavu dostatočne až po okraj fitingu suda, inak môže dôjsť k tomu, že mechanizmus stlačenia pri narážacej hlave dobre nedosadne k fitingu, potom pri stlačení páky narážača môže dochádzať k úniku piva v okolí spojenie, alebo nejde páka narážača stlačiť vôbec.
Pri narážacej hlave bajonet (korb) sa problém väčšinou stane pri nesprávnom dosadení hlavy na fiting suda, kedy je potrebné dbať na to, aby pri nasadení hrdla narážača k fitingu bolo prevedenie úplne kolmé. Ďalej je potom potrebné vykonať úkon otočenia narážača vo fitingu o zhruba 90° v smere hodinových ručičiek miernym tlakom až na doraz - pokiaľ to zarážky na fitingu dovolia. Následne už potom stačí iba stlačiť páku narážača smerom dole a je hotovo.
Ešte pred samotným narazením vždy skontrolujte čistotu fitingu po odstránení viečka suda, niekedy sa totiž stane, že sú tu už z pivovaru drobné nečistoty. Pokiaľ na ne prídete, stačí ich sňať vlhkou handričkou. Pokiaľ by sa však nečistota javila ako pleseň (čo sa tiež občas môže stať, keď po stáčke v pivovare zostane v hrdle fitingu zvyšok piva a ten sa zmení po čase na pleseň), nemusí to nutne znamenať, že aj samotné pivo v sude je skazené . Tu radíme - odfoťte detailne hrdlo narážača s touto plesňou pre prípadnú reklamáciu, následne očistite pleseň dôkladnejšie, sud narazte, načapované pivo vyskúšajte a ak by ste zistili, že pivo nie je v správnej kondícii, sud odrazte a privezte nám ho na reklamáciu, ktorú s vami vyriešime okamžite, následne potom doriešime s pivovarom.
Tiež sa občas stane, že pri odstraňovaní sudového viečka dôjde k odlomeniu kúska plastu a jeho spadnutiu do hrdla fitingu. Keď sa pred narazením tento úlomok z hrdla nevyberie, máva to za následok, že potom úlomok úplne alebo čiastočne upchá niektorú súčasť pivného vedenia (narážač, rýchlospojka, hadica, špirála chladenia, výčapný kohút). Aj toto je potrebné vopred skontrolovať, hoci sa to stáva len zriedka.
Ďalej by sme vás radi upozornili, aby ste sa pokiaľ možno nijako nevŕtali v narážacích hlavách, sú od nás nachystané tak, aby fungovali správne. Ide predovšetkým o tzv. torpédo narážača (u niektorých starších typov alebo výrobcov potom gulička so zarážkou) slúžiace na to, aby sa pivo, ktoré sa dostane zo suda cez narážač ďalej do hadice a následne do výčapného zariadenia, nevracalo späť do suda - inak povedané , pri čapovaní pivo zo suda pustí ďalej a potom, čo sa páka výčapného kohúta vráti do pohotovostnej polohy, hrdlo narážacej hlavy sa torpédom upchá a pivo sa nemôže vrátiť späť do suda. Keď už ale „nutne“ musíte pred použitím narážaciu hlavu rozobrať a preskúmať, vráťte torpédo príp. guľôčku so zarážkou späť do tela narážača správne, inak nastane opačný efekt, pivo sa zo suda nedostane a vy zľaknete :-)
3. Na výčapnom zariadení musí byť zapnutý spínač kompresora
Opäť si asi niektorí z vás poviete, čo to tu opisujeme za blbosti a že sme sa zrejme zbláznili :-) Ale z vlastných skúseností vieme, že treba na to upozorniť. Volajú nám totiž smädníci vyprahli na púšť, že: "to tieklo, ale už to netečie!" Sudy odchádzajú zo stáčacej linky natlakovanej a logicky potom pivo po narazení sprvu tečie, avšak nie dlho a potom je potrebná pomoc od kompresora zabudovaného v prenosnom výčapnom zariadení. Takže na to prosím nezabúdajte. Od nás z DOMÁCEJ PIVOTÉKY sú pri prenájme výčapy už prednastavené so zapnutým spínačom kompresora, aby sme tomuto nedostatku predišli.
4. Pozor na páčku kompenzátora
Ďalší z veľkých maličkostí je nastavenie prietoku za pomoci páčky kompenzátora na výčapnom kohútiku. Ako je väčšine milovníkom piva známe, prietok výčapným kohútikom treba páčkou kompenzátora v priebehu čapovania regulovať tak, aby pivo príliš nepenilo, lepšie povedané aby penilo tak akurát. Problém občas nastane, keď to niekto nepozná a má páčku kompenzátora v polohe, kedy je prietok výčapným kohútikom úplne zastavený, teda v polohe úplne hore (viď. foto).
5. Obrovský pozor na stupeň chladenia
Na tento odsek som sa pri plánovaní článku tešil najviac. Prečo? No pretože toto je najčastejší dôvod, prečo nám ľudia v amoku a so smädnou hrôzou v hlase volajú: "Do zadela, čo ste nám to požičali za výčap, veď on nefunguje!" Ale funguje! Až veľa! A pivo vám v ňom zamrzlo! Predtým sme na tento "kameň úrazu" prichádzali po dlhých telefonátoch, kedy sme najprv zdĺhavo preverovali vyššie spomínané možnosti chýb pri použití, dnes už sa pýtame rovno, či náhodou nemáte zosilnené chladenie na maximum, pretože tým naozaj môže dôjsť k zamrznutiu, zvlášť výkon chlaďákov. Ale aj u tých menej výkonných, a to v prípadoch, keď si nejaký "chytrák" zmyslí, že si tým zosilnením na max. predchladí pivo v sude :-) To je samozrejme nezmysel, chladí sa vždy iba to pivo, ktoré sa práve nachádza v chladiace špirále vo vnútri výčapného zariadenia. Tiež nezriedka dochádza k tomu, že na akciách, kde je viac ľudí a každý si k výčapnému zariadeniu chodí čapovať sám, sa nájde doveda, ktorému sa zdá byť pivo málo studené a namiesto toho, aby kolieskom regulácie chladenia pootočil len mierne, otočí s ním na ono spomínané maximum, odíde, nikomu o tom nepovie, pár minút po ňom si práve nikto načapovať nepôjde a "prekvapenie" je na svete - pivo zamrzne. Nie je to malý problém, pretože niekedy trvá trebárs aj hodinu, kým sa pivo zase roztečie, medzitým sa konajú záchranné akcie typu rýchlo s výčapom na priame slnko, žeraví sa fény a pod., vzduchom lietajú vyhrážky štýlu: „ktorý bl.oň s tým morčil , Franto ty by si zaslúžil po čuni!" Naozaj si na toto dajte veľký pozor, nie je príjemné, keď ste krásne rozpití a rozveselení potom musíte zbytočne abstinovať, alebo ako my na Morave hovoríme "sušiť hubu".
Pri výčapných zariadeniach značky Sinop je regulátor výkonu chladenia na zadnej strane av praxi tu znamená "-" najnižší a "+" najvyšší stupeň chladenia. Od nás z Domácej pivotéky si zákazníci odnášajú výčapy prednastavené na cca 1/3 výkon.
Pri výčapných zariadeniach značky Lindr je regulátor výkonu chladenia na prednej strane priamo pod výčapným kohútikom a orientácia stupňa chladenia je tu naznačená symbolom zosilnenia. Od nás z Domácej pivotéky si zákazníci odnášajú výčapy prednastavené na cca 1/3 výkon (viď. prostredné foto).
Znáď aspoň pre niektorých z vás bude tento článok užitočný a prospešný. A ak by vás napadol ešte iný zádrhel pri používaní výčapných zariadení, budeme veľmi radi, keď sa o ňom s nami podelíte - píšte či volajte a my potom vaše postrehy a rady zverejníme pokojne aj s vaším menom, ak budete chcieť.
Takže nech vaše alebo naše výčapy vždy a všade zvládnu každú akciu každý sud! Dobrému a poctivému pivu zdar!